Loffice Budapest Hírek Mae West kanapé

Mae West kanapé

Mae West kanapé

Címkék: art, bah, fun
09
19

A Mae West híres vörös ajkú design kanapéját 1934-ben készítette Salvador Dalí. A kanapét mára az egész világ ünnepli, ahogy mi is a Loffice-ban.

Salvador Dalí elhíresült kanapéját Edward James megrendelésére készítette a művész. Edward James művészetpártoló és a kor avangárd irányzatait kedvelő gazdag költő és műgyűjtő volt.

 

Az ötlet valószínűleg az 1936-os londoni szürrealista kiállításon született meg és miután Dalí pénzügyi problémákkal küzdött, aláírta a megállapodást Edward James-szel, amely szerint szürrealista design tárgyak tervezésével bízta meg a művészt.

 

A kanapé a két világháború idejében az egyik legünnepeltebb színésznő és egyben a kor szexszimbólumának szája ihlette; Mae West egyes testrészei nemcsak kanapéként jelentek meg, hanem Dalí egy egész szobát szentelt a színésznőnek, amely Mae West arcát formázta. A tárgyak formája és elrendezése visszaadták a színésznő vonásait. Ennek a szobának a kialakításánál James választhatta meg az anyagokat és a színeket.

 

Nagyon valószínű, hogy Elsa Schiaparelli olasz divattervező is szerepet vállalt a kanapé elkészítésében, aki Dalít több emblematikus tárgy megvalósításában is segítette.

 

Tudomásunk szerint összesen 5 darab kanapét készített Dalí, amelyből három még mindig az Edward James alapítvány birtokában van, kettőt pedig 1984-ben, Edward James halálát megelőzően vásároltak meg. Ebből az egyik a Brighton Art Gallery tulajdona, a másik a Christies aukcióján egy magángyűjtő birtokába került.

 

A kanapét később többen átértelmezték, köztük volt a Green and Abbott kiadás, Dalí jó barátjával Jean-Michael Frankkel többek között ezen a darabon is dolgozott, illetve a Studio 65 egy kültéri és egy beltéri kiadással is jelentkezett és amely bútordarab Marilyn Monroe tiszteletére 1972-ben a szőke szépség ajkait ihlette formát kapott. Dalí később (1972) Oscar Tusquets-tel közösen, a Figures városában helyet kapott Dalí múzeumban, a Mae West szobába kiállított kanapét már egy új külsővel látta el. Ennek a darabnak a forgalmazására a Bd Barcelona Design kapott kizárólagos jogot. Több, mint 30 évre volt szükség ahhoz, hogy ez az örök darab ipari gyártásra is alkalmas legyen, és ez az újragyártott forma még mindig magában hordozza a szürrealizmus expresszív jegyeit.

 

Egy ilyen formával találkozhattok a Loffice irodában, gyertek be és próbáljátok ki, hatalmas élmény!

 

Rendezvényközpont

Tudj meg többet!

 

KÖZÖSSÉGI IRODA

Tudj meg többet!

 

LOFFICE BALATON

Tudj meg többet!