Loffice Budapest Hírek "Nekem az Élet Menete" / Beszélgetés Konrád...

"Nekem az Élet Menete" / Beszélgetés Konrád György íróval

Címkék: loffice, art, exhibition, bah
06
06

„Nekem az Élet Menete” címmel nyílt meg Bécsben a kiállítás, melyen a LOFFICE Bring the Art Home mentorprogramjának művészei mutatták be a holokausztra való emlékezésre reflektáló műveiket. 

A megnyitó fénypontja egy személyes, családi történetektől, könyveken, díjakon át politikáig ívelő beszélgetés volt Konrád György íróval, akivel Winkler Nóra beszélgetett.
 
A Bécsi Zsidó Nyári Fesztivál évek óta népszerű eseménysorozat Bécsben, idén először azonban az osztrák szervezők fókusztémát választottak: Magyarországot. A magyar képzőművészeti, irodalmi, komoly- és könnyűzenei programok beemelésével kettős céljuk volt; bemutatni a magyarországi zsidó kultúra sokszínűségét és felhívni a figyelmet a növekvő antiszemitizmus problémájára.
 
A bécsi szervezők egy képzőművészeti program ötletével keresték meg a LOFFICE-t, ebből született a „Nekem az Élet Menete” pályázat. A mentorprogramban résztvevő alkotóktól azt kérték, készítsenek olyan műveket, melyek a Magyarországon évente többezer embert vonzó Élet Menete elnevezésű, a holokausztra emlékező megmozdulásra reflektálnak. „A pályázó műveken nem Dávid-csillagokat vagy szomorú arcokat vártunk, hanem az emlékezéssel, családtörténetekkel, személyes döntések felelősségével foglalkozó, átgondolt alkotásokat.” -mondta el Winkler Nóra és Klementz Kata a kiállítás megnyitóján. Az alkotók – Magyarósi Éva, Süveges Rita, Kerekes Gábor, Andreas Werner és Szabó John Jr. – kollázsaikkal, festményeikkel, filmjeikkel e kiindulópontról izgalmas, olykor egészen meglepő technikák és irányok felé kalandoztak el.
 
 
Az esemény zárószavaiban Oskar Deutsch a bécsi Zsidó Hitközség vezetője úgy nyilatkozott, hálás, hogy személyesen hallhatta Konrád György történeteit, és hogy az este a fesztivál egyik legszebb, legkomolyabb programja volt.
 
 
Konrád György a kortárs magyar irodalom világszerte egyik legismertebb alakja, regényeit, portré- és esszéköteteit több mint tizenöt nyelven olvassák. Élt és dolgozott Berlinben, New Yorkban, San Franciscoban és Párizsban. Munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal, többek közt Kossuth díjjal, a Német könyvkereskedők Béke-díjával, a rangos Herder-díjjal illetve a Nemzetközi PEN Club irodalmi békedíjával ismerték el, illetve megkapta a legmagasabb francia, magyar és német állami kitüntetéseket.
 
Az idén nyolcvan éves Konrád szokásos bölcsességgel mesélt családjának történeteiből, döntésekről, melyek egész életét meghatározták, a saját világszemlélet fontosságáról, arról, mi köze lehet egymáshoz irodalomnak és politikának. Kiemelte, hogy a legfontosabb, amit egy ország zsidó lakosságáért tehet, hogy polgárait gondolkodásra és együttérzésre neveli. Kérte a jelenlévőket, látogassanak holokauszthoz kapcsolódó helyeket, próbálják átérezni a veszteségeket és ezáltal éljék át, értsék meg egy túlélő érzelmeit.
 
A beszélgetést a hallgatóság kérdései, hosszú dedikálás és interjúk zárták.
 
 
A beszélgetést követő kóser-style fogadáson a Nemsüti étterem kóser borait és ételeit kóstolhatták meg a résztvevők.
A kiállítás július 3-ig előzetes egyeztetéssel tekinthető meg a következő elérhetőség igénybevételével: office@loffice.at
 
Képek: Sight Industries/LOFFICE

Rendezvényközpont

Tudj meg többet!

 

KÖZÖSSÉGI IRODA

Tudj meg többet!

 

LOFFICE BALATON

Tudj meg többet!